Over mijzelf

  • Ik studeerde Nederlands aan de Noordelijke Leergangen en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na verschillende banen ben ik inmiddels ruim twintig jaar zelfstandig ondernemer – in Amsterdam, waar ik met andere freelancers een kantoor deel in een voormalig schoolgebouw.
  • Soms flosofeer ik met kinderen: op scholen, in buurthuizen of in een bibliotheek. Voor meer informatie hierover zie: www.detafelvansofie.nl
  • Ik ben medeoprichter van Nood & Brood,een broodfonds voor Amsterdamse freelance journalisten, televisiemakers, beeldend kunstenaars e.a.
  • Naast mijn werk volg ik de opleiding proza en poëzie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Onder leiding van schrijfster Sanneke van Hassel werk ik aan mijn afstudeerproject: een bundel verhalen over mensen die in hetzelfde flatgebouw wonen. Mijn verhalen ‘Dennenorchis’ en ‘Roze koeken’ werden beide gepubliceerd in literair tijdschrift Ekstaze.
  • Ik speel enthousiast toneel. Van 2014 tot 2019 volgde ik spellessen bij theatergezelschap TG Toren. In de zomer van 2016 voerden we in het Amsterdamse Clifford-theater ‘Café de Liefde’ op, onder regie van Mariël Vaartjes. Zes vrouwen uit ons gezelschap, waaronder ikzelf, voerden in juni 2018 de monoloog ‘Huisvrouw’ van Esther Gerritsen uit, opnieuw in het Clifford. Deze keer was de regie in handen van Erik Dekker. In de zomer van 2019 volgde ik het European Greats-programma aan de Royal Academy of Dramatic Arts in Londen, een lesprogramma rond scènes uit het werk van Ibsen en Tsjechov. Op 13 en 14 januari 2020 speelde ik met Lab Scrupule, geregisseerd door Mariken Bijnen-Levelt, mee in de voorstelling ’5 × Kersentuin’ in de Amsterdamse stadsschouwburg. Zodra het weer kan, zal ik met spelers uit hetzelfde gezelschap verder werken aan de voorbereiding van een voorstelling rond Nora uit Ibsens Poppenhuis en Lou Andreas Salomé.
  • Op LinkedIn ben ik te vinden op linkedin.com/in/else-de-jonge-78567810
  • De foto’s op deze website maakte ik in de tuinen van Bomarzo in Italië. Het portret hierboven is gemaakt door fotografe Marieke Mutgeert.